Homenatge-reconeixement a Díaz Capmany

El 27 de maig de 2022 es va fer un homenatge-reconeixement civil al TG Carlos Díaz Capmany valorant la seva trajectòria professional, la seva dedicació com a historiador, la seva funció des del primer moment com a president del Consorci del Castell i per la seva família.
Una comissió formada per diverses persones d’institucions i amics personals i coordinada pel president de la nostra associació, el Sr. Fede Luque, s’ha dedicat durant uns mesos a organitzar l’acte. Aquesta comissió estava formada per membres de:

 • Amics del Castell de Sant Ferran
 • Consorci del Castell
 • Ajuntament de Figueres
 • Consell Comarcal de l’Alt Empordà
 • Institut d’Estudis Empordanesos
 • Biblioteca de Figueres
 • Sala Ferran Agulló (Defensors de Girona)
 • Ministeri de Defensa
 • Setmanari Empordà


A l’acte van assistir unes 80 persones, entre autoritats, familiars i altres convidats. Es va iniciar amb parlaments del president d’Amics, Fede Luque, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, i el mateix homenatjat, Díaz Capmany. Seguidament tothom va gaudir del sopar a la magnífica sala gran de l’Hotel Pirineos.Dels obsequis que va rebre D. Carlos, un li va arribar al cor, un llibre que va editar Amics del Castell, un recull d’articles que el seu pare, Narciso Díaz Romañach, va publicar al llarg de la seva vida.. L’Anna Maria Puig, de l’IEE, es va encarregar que tot arribés a bon termini, recopilant el material, donant forma i fent que la impressió fos ràpida.


La premsa comarcal es va fer ressó de l’esdeveniment i tant en Santi Coll com en Josep M. Bernils, assitents a l’acte, van escriure sengles articles que glossen la figura de Díaz Capmany.Tres mirades joves sobre el Castell de Sant Ferran i la seva relació amb el territori

El dia 11 de maig de 2022 es va celebrar al Casino Sport Figuerenc una Taula Rodona, organitzada pels Amics del Castell de Sant Ferran anomenada “Tres visions joves sobre el Castell de Sant Ferran i el territori que l’envolta”.
A l’acte, moderat per la periodista Mairena Rivas, van assistir una trentena de persones i va comptar amb la presencia de l’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, del President de la Junta de Promotors del Castell de Sant Ferran, Carlos Díaz Capmany i dels ex-alcaldes de Figueres Marià Lorca i Joan Armangué. Les ponències de Carles Arteaga, doctor enginyer de forests, Hayat Bouchikh, arquitecte i Javi Martin, doctor en Geografia van versar sobre:

 • – Els orígens geològics del territori on s’assenta el Castell i el bon nivell de conservació dels diversos ecosistemes que s’aprofiten de la poca activitat transformadora agrícola i industrial motivada pels usos del Castell (Carles Arteaga),
 • – La cura i respecte a l’entorn en que s’hauran d’abordar els nous usos de la fortalesa per aconseguir-ne un millor aprofitament per la ciutat i per la comarca sense malmetre el llegat patrimonial que significa el Castell i el seu entorn natural (Hayat Bouchikh)
 • – Els nous usos d’aquest 8% del terme municipal de Figueres que significa el Castell, els finançaments a escala europea que es poden aconseguir per a materialitzar-los i les modificacions del model actual de gestió del monument per fer-lo més eficaç i més adaptat a
  les Institucions que hi participen econòmicament, com el Ministeri de Cultura (Javi Martin)

Després d’un debat entre els ponents i una intervenció del President de l’Associació, en Fede Luque, l’alcaldessa va cloure l’acte agraint les aportacions dels ponents, destacant la seva joventut i reclamant una visió en positiu de les enormes potencialitats del Castell i de la ciutat
de Figueres.

Donació pública de Joan Armangué

El dimecres 20 d’abril, a la nostra seu del Castell de Sant Ferran, va tenir lloc l’acte de signatura del conveni de cessió del fons documental anomenat “Castell” de l’arxiu personal de Joan Armangué, que va ser alcalde de Figueres des del 1995 fins el 2007.

L’acte que va comptar amb l’assistència d’una vintena de persones i diverses autoritats com els Sots-Delegats del Govern Central, Sr. Albert Bramón, i del Ministeri de Defensa a Girona, Sr. Roberto Plà, i el President de la Junta Promotora del Consorci del Castell de Ferran, Sr. Diaz Capmany, i en Fede Luque, president de l’Associació que va signar amb el donant l’esmentat conveni.

El fons consta de 94 documents, 60 fotografies i nombrós material digital i correspon al període en que Joan Armangué va ser alcalde de Figueres i es va constituir el Consorci que gestiona la fortalesa que diumenge vinent celebrarà el seu 25è aniversari.

Durant la seva intervenció el donant va fer un balanç de l’activitat del Consorci, dels fons invertits en millores al monument i del nombre de visitants que han passat pel Castell els darrers anys. També va insistir en la necessitat d’una direcció civil al front de l’entitat.

Per la seva part, Fede Luque va animar públicament a tots aquells que disposin de material gràfic o documental sobre la fortalesa que en facin donació per ajudar a fer més gran l’arxiu-biblioteca de l’Associació. L’acte va ser seguit per un debat entre els assistents.

Finalitzat l’acte es va fer una visita a l’exposició de pintures i fotografies de les sales annexes.

El preu de les energies i la implantació de les renovables al territori

El dia 5 d’abril, al Cercle Sport Figuerenc, es va celebrar una taula rodona moderada per l’arquitecte i membre de la IAEDEN, Anna Albó, amb la participació d’Eduard Quintana, enginyer industrial i responsable de mercats elèctrics de Som Energia, Maria Crehuet, ex-alcaldessa d’Ordis i assessora per temes energètics de l’Associació de Micropobles de Catalunya i Joan Vila, enginyer industrial, especialitzat en temes d’energia i indústria paperera.

L’acte, seguit d’un animat debat, amb múltiples intervencions del públic, ha comptat amb l’assistència d’una cinquantena  de persones i s’hi han abordat els següents temes:

 • Influència dels diversos orígens de l’electricitat en el càlcul del seu preu final
 • Dificultat de les petites comercialitzadores per mantenir-se en el mercat.
 • Esgotament progressiu dels recursos energètics i necessitat de polítiques pel seu estalvi
 • Necessitat de diàleg u consens per la implantació de les renovables al territori

Presentació del llibre de Manuel Menéndez

El 18 de març de 2022 es va fer al Castell, a la nostra seu, la presentació del llibre de Manuel Menéndez, de Perpinyà. El títol del llibre és curiós “Del centro del mundo al ombligo de la luna” però l’autor ho va explicar durant la seva presentació.
La presentació de Manuel Menéndez va anar a càrrec de l’exalcalde de Figueres Joan Armangué.

Portada i contraportada del llibre:

Moments de les intervencions: