PERSONATGE DE L’ANY 2021

Divendres dia 29 d’octubre de 2021 a les 19,30 h es va fer la presentació, a la sala del Marquès de la Mina cedida per a l’ocasió pel Consorci del Castell degut a les dificultats de desplaçament de la premiada. La premiada va ser la Lola Ventós, artista, galerista i pedagoga de l’art.
Amb una gran assistència de públic, els socis, els familiars i els amics de la Lola que van fer que se sentís acompanyada, l’acte de nomenament de personatge de l’any va ser emotiu.
El president de l’associació, César Barrenechea, va donar la benvinguda als assistents i va dir unes paraules. Seguidament va prendre la paraula la historiadora de l’art, Mariona Seguranyes, que va fer una glossa de la premiada. Podem escoltar totes les intervencions al vídeo d’aquest mateix post.

PERSONATGE DE L’ANY 2020

Divendres dia 25 de juny de 2021 a les 19,30 h es va fer la presentació, a la seu d’Amics del Castell de Sant Ferran, del personatge de l’any 2020 que va recaure en la Sra. Mariona Seguranyes, Historiadora de l’Art, i que per les circumstàncies de la pandèmia no es va poder fer durant la festa de “La Lluna i les Estrelles” que normalment celebrem durant el mes de juliol.
Els locals de la seu estaven preparats amb totes les mesures marcades per les autoritats sanitàries, bàsicament mascaretes i distància de seguretat.
El president, César Barrenechea, va donar la benvinguda als assistents i als participants de la taula als quals seguidament va donar la paraula. Seguidament en Fede Luque, vicepresident i responsable de Cultura va explicar els detalls del procés de nomenament de la premiada. A continuació en Santi Coll va fer un elogi de la premiada donant un repàs de totes les seves actuacions en pro de la cultura i per Figueres. I seguidament la premiada va agrair el premi i va fer una petita conferència que podem escoltar en el vídeo que es va emetre en directe. Finalment va signar en el llibre d’honor de l’Associació.

PRESENTACIÓ PREMI TREBALL DE RECERCA DE BATXILLERAT

Aquest divendres dia 16 d’octubre de 2020 a les 11h s’ha fet la presentació, a la seu d’Amics del Castell de Sant Ferran, del projecte “Premi de Recerca de Batxillerat Amics del Castell de Sant Ferran”.
Els locals de la seu estaven preparats amb totes les mesures de les autoritats sanitàries, control d’assistència, rentat de mans, mascaretes i distància de seguretat.
El president, César Barrenechea, va donar la benvinguda als assistents. A continuació va explicar que els estatuts de l’associació, en l’article 3 sobre els seus fins, diu que s’ha de donar a conèixer aquesta fantàstica fortalesa. Va enumerar algunes de les activitats que normalment es fan: exposicions, presentacions, conferències, publicació d’un llibre cada any, competicions internacionals de petanca i nomenament del personatge de l’any. Després va dir que l’associació té cada dia més seguidors a les xarxes socials com Instagram o Facebook, amb milers de seguidors, apart de la pàgina web pròpia. Va comentar també que tenen intenció d’atreure els joves i que tinguin més vinculació amb els Castell i per fer això s’ha creat aquest premi de treballs de recerca de batxillerat.
A continuació va cedir la paraula al vicepresident i responsable de cultura, Fede Luque, que va explicar alguns detalls d’aquest projecte. El vicepresident explica que l’associació Amics del Castell de Sant Ferran també vol participar a l’ensenyament amb un premi de batxillerat que permetrà estudiar i donar a conèixer millor la fortalesa amb baluards més gran d’Europa. També va comentar que l’objectiu d’aquest tipus de treball de recerca no és exclusivament estudiar els fets històrics, militars o no, que van ocórrer al Castell sinó també estudiar qualsevol altre punt de vista o de coneixement com ara social, antropològic, cultural, turístic, arquitectònic o tecnològic, que permetrà donar un impuls més a la promoció del nostre patrimoni.
Es donaran 3 premis, un de 300 € i dos de 150 € i seran complementats amb packs de visites a la “catedral de l’aigua” del Castell i amb obsequis de record.
El president i vicepresident van donar les gràcies a Cultura de l’ajuntament de Figueres i al Consorci del Castell per l’entusiasme i col·laboració en aquest projecte, i animen a tot l’alumnat, de tots els centres públics i privats a triar el Castell de Sant Ferran com a punt de referència de la seva recerca.